- Home
- 3 lagen systeem werkshirts
Hoe kan ik mijn werkshirt het beste dragen?
Het 3-lagen systeem
Het zogenaamde 3-lagensysteem wordt al jaren gepromoot door kenners en producenten op het gebied van outdoor- en werkkleding. Dit systeem beschrijft simpelweg, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, de wijze waarop kleding het beste gedragen kan worden, namelijk in drie op elkaar afgestemde lagen.
Als we deze 3 lagen nader bekijken dan ziet de verdeling er als volgt uit:
•
Basislaag of onderlaag, voor vochtregulering en eerste verwarming•
Middenlaag of isolatielaag, voor warmte-opslag en verdere vochtafvoer •
Toplaag of buitenlaag of waterdichte laag, voor bescherming tegen wind en regen of sneeuwHet is goed om te bedenken dat het hier om algemene richtlijnen gaat. Op een goed systeem zijn in dit geval ook uitzonderingen en variaties mogelijk. Soms zijn drie lagen simpelweg te warm en heeft u aan twee lagen al genoeg, maar de volgorde van ademende stoffen is ook dan van belang.
Basislaag
De basislaag of onderlaag is bedoeld voor de afvoer van lichaamsvocht en moet uw huid zo droog mogelijk houden. Als het goed is gebeurt dat doordat de stof uw transpiratievocht (zweet) opzuigt en vervolgens zo snel mogelijk doorgeeft aan de bovenliggende kledinglaag. Dat laatste is van essentieel belang. Een nat (thermo)hemd of ondershirt kan immers snel een onbehaaglijk, koud gevoel geven. Waar kunt u op letten bij het kiezen van een geschikte onderlaag? Ten eerste moet deze goed aansluiten op uw lichaam, maar ook weer niet te strak zitten. Op die manier kan zweet zo snel mogelijk worden opgenomen en afgevoerd. Ten tweede moet het materiaal van de basislaag goed vocht kunnen doorgeven en ook geen problemen (irritatie of jeuk) opleveren voor de huid. Deze laag bestaat vaak uit (lang) ondergoed van hoofdzakelijk polyester, polypropyleen, bamboe, merinowol, ThermoCool of Cooldry. 100% Katoen kan beter níet als onderlaag worden gedragen omdat het geen vocht doorgeeft, maar als enkele laag in de zomer kan katoen juist wel weer heel aangenaam zijn. Lees hier meer over de basislaag.
Tussenlaag
De middenlaag of tussenlaag neemt het vocht over van de onderlaag en transporteert dit ofwel naar de buitenlucht (als u geen toplaag draagt) of zal het doorgeven aan uw buitenste kledinglaag. De tussenlaag zorgt voor een stilstaande luchtstroom rond je lichaam, welke na verloop van tijd aangenaam warm zal worden. Deze warme lucht geeft een behaaglijk gevoel zodat u lekker kunt blijven doorwerken. Deze laag moet lekker los over uw lichaam vallen, maar ook weer niet dusdanig los dat er overal lucht tussen kan komen of kan ontsnappen. Vergeet niet dat warme lucht stijgt en je dus veel warmte verliest bij je nek en je hoofd. De kledingstukken van de tussenlaag hebben bij voorkeur zo min mogelijk ritsen, zodat warmte niet via die weg kan ontsnappen. Typische kledingstukken voor de tussenlaag zijn fleece-truien. Lees hier meer over de tussenlaag.
Toplaag
Als bescherming tegen weer en wind hebt u een goede buitenlaag of toplaag nodig. Deze is bij voorkeur waterdicht, maar zeker ook ademend. Ademend vermogen houdt in dat deze buitenste kledinglaag bestaat uit een stof die het vocht aanneemt van de onderliggende (tussen)laag en dit vervolgens transporteert naar de buitenlucht. Gebeurt dat niet, dan zult u na verloop van tijd zelfs met een waterdichte werkjas behoorlijk klam aanvoelen (vooral onder de oksels en op de buik). Dat uw rug soms nat wordt in een ademende jas is vrij normaal. Op deze plaats (en vaak ook bij de schouderbanden van een eventuele rugzak) kan de ademende stof dusdanig worden samengeperst dat de poriën niet optimaal kunnen functioneren om het vocht te transporteren.
Een goede buitenlaag beschermt tegen afkoeling door de wind en andere weersinvloeden, afhankelijk van uw wensen. Kledingstukken van de buitenlaag hebben bij voorkeur (afgeschermde) ritsen, zodat je ze gemakkelijk kunt uittrekken zodra het weer en de werkzaamheden dit toelaten, of ze snel weer aan kunt trekken als dat nodig is. Vrijwel alle jassen en werkvesten op Werkjassen.nl vallen onder de categorie toplaag. Lees hier meer over de toplaag.